Om dåbskludene

Dåbskludene er hjemmestrikkede klude, der erstatter de papirservietter, som ellers bruges til at dubbe dåbsbarnets hoved. Ann Maj Lorenzen har designet kludene i to størrelser: en til kirken på 21 x 21 cm og en til sygehuset i halv størrelse. Kludene er ensfarvede råhvide med et kristent motiv, fx kors eller døbefont. Mønstreret træder frem, fordi kludene strikkes i ret og vrang. Man kan vælge en model, hvor der er plads til at brodere navn og dåbsdato.

Se mere på facebookgruppen ”Vi strikker dåbsklude”

Ann Maj Lorenzen er sogne- og hospicepræst på Djursland. Og så er hun kvinden bag en “dille” i folkekirken, nemlig dåbsklude eller dåbsservietter, som andre kalder dem. Det vil sige strikkede råhvide klude med kristne motiver, der erstatter de klassiske papirtørklæder, som man ellers bruger til at dubbe hovedet på de nydøbte:

- Jeg fik ideen i starten af oktober måneder, og den kom ud af den blå luft, fortæller Ann Maj Lorenzen og fortsætter: - Jeg vågnende med den klare ide: Vi skal til at lave vores egne dåbsklude. Det er så moderne at strikke karklude, men jeg tænkte: Lad os strikke noget med mening i. 

Dåbsklud_opskrift.jpg

Vil du prøve kræfter med at strikke dåbskluden herover? 
Hent opskriften her

Ideen blev ved med at rumstere, og Ann Maj Lorenzen besluttede sammen med kolleger at prøve den af:

- Det er en enkel ide, som er let at sætte i gang. Jeg strikkede selv, testede garn og tegnede motiver, fx kors, døbefont og tro, håb og kærlighed. Så indrykkede vi en annonce i avisen, hvor vi opfordrede til at komme og strikke. D. 5. november kom der 30 kvinder, der ville strikke dåbsklude. Og om søndagen tørrede vi børnene med kludene, fortæller hun.

Ideen løber ud i landet
Dåbskludene strikkes allerede mange steder rundt i landet, fx i Kolding, Horsens, Herning. Viborg, Sønderjylland, Lolland Falster, Middelfart og København. Der strikkes både i gamle strikkeklubber og i nye, der er oprettet for at strikke dåbsklude: 

Tip!

Læg den nystrikkede dåbsklud i blød i mindst 10 timer, inden du vasker den. Så kan den bedre suge vandet, når barnets hoved skal tørres efter dåben. 

- At strikke dåbsklude har to formål: For det første er der samværet og samtalen om de kristne symboler i strikkeklubberne, og for det andet at give en gave fra menighed til dåbsbarnet og familien. Jeg har to til tre forskellige klude med til dåbssamtalen, og så kan forældrene vælge mønster. Og om der skal være plads til navn. Det koster rundt regnet 10 kroner at strikke en dåbsklud, og det er menighedsrådet, der betaler garnet.

Glade dåbsforældre
Kvinderne i Ann Maj Lorenzens strikkeklub synes, det er noget særligt at strikke noget, der skal bruges i kirken. Og ifølge Ann Maj Lorenzen er der også glæde hos modtagerne: de nybagte forældre:

- Mine kolleger siger, at der er stor glæde hos dåbsforældrene. Nogle bliver enormt rørte over, at kvinder i menigheden har strikket en gave til deres barn. Man kan også få oldemor eller mormor, der ikke kan være med til dåben, til at strikke kluden. Så kan de også være med. Ideen breder sig. Folk vil gerne have mønstre for at strikke den personlige gave til nogen i familien.