i 2016 faldt dåbstallet i Faxe Sogn, selvom der kom småbørn til byen både med stork og med flyttebil. Det undrede menighedsrådet, fortæller Morten Vive, formand for menighedsrådet i Faxe kirke:

- Vi kunne se, at vores dåbsprocent sev lidt. Samtidig havde vi et veritabelt babyboom her i sognet, og der var en relativt god tilflytning, særligt af børnefamilier. Det snakkede vi om i menighedsrådet, og vi besluttede at tage forskellige initiativer.

Vi skal ikke være have berøringsangst i forhold til at henvende os til folkekirkemedlemmerne. Morten Vive, menighedsrådsformand i Faxe Kirke

God måde at henvende sig

Et af de nye initiativer var at sende et velkomstbrev med en cd til alle nybagte forældre i sognet, hvor mindst den ene er medlem af folkekirken. I velkomstbrevet lykønsker kirken forældrene med barnet og får samtidig givet forældrene nogle praktiske oplyser om deres sognekirke og aktuelle aktiviteter for familier og børn.

Velkomstbrevet og gaven skal ses som en venlig hilsen, der også minder forældrene om dåben:

- Vi overvejede, hvordan vi selv kunne tænke os at komme i kontakt med folkekirken, og vil ville alle sammen blive glade for at få et pænt brev med nogle relevante oplysninger og en lille hilsen i form af en cd, hvis vi var nybagte forældre. Det er en pænt og ordentligt måde at henvende sig på, uden at intimidere nogen, og uden at få nogen til at føle sig overrumplet. Man kan også bare arkivere brevet lodret, hvis man ikke er interesseret, siger Morten Vivie.

Cd’en er en gave til barnet. Cd’en hedder ”Fyldt af Glæde” og er indspillet med Lene Besser og kirkens ungdomskor, Ung Koralklang, og børnekoret.  CD’en skal give forældre og børn et indblik i den sangskat, salmebogen rummer.  Cd’en som medie er valgt af menighedsrådet, forklarer Morten Vive:

- Det er måske gammeldags med en cd, men vi ville gerne have noget håndgribeligt at sende ud, og så er det nemt at proppe cd’en i computeren og overføre den til det medie, man vil afspille på. Man kan også gemme den med de andre ting, man har fra børnenes barnedåb.

Cd’ens cover er designet af en lokal kunstner, Hanne Gantzel. Hun har samlet symboler fra alle sangene på cd’ens forside, så forældre og børn kan tale om sangene og de symboler, der knytter sig til dem hver især. Coveret bruges også i Faxe Kirke, hvor børn kan farvelægge sort/hvide kopier af forsidebilledet under gudstjenesterne.

Mange glemmer dåben

Brevet og gaven har også en anden funktion end at sige tillykke, nemlig at minde forældrene om dåben. Mange glemmer nemlig at få deres børn døbt, når hverdagen rammer, mener Morten Vive:

- Jeg tror egentlig, at hvis dåbsprocenten er faldende, skyldes det, at folk ikke får det gjort. Af den ene eller anden grund så går tiden, og lige så snart barnet har fået et navn, så haster det jo ikke med den dåb alligevel. Så bliver forældrene enige om, at barnet selv skal bestemme om det vil døbes senere. Vi synes, det er vigtigt, at vi som folkekirke ikke bare sidder og venter på, at folk kommer til kirken, selvom vi ringer efter dem med kirkeklokkerne. Det er vigtigt, at vi også opsøger dem. Det ville jo være en skam, hvis forældrene rent faktisk gerne ville have døbt deres børn, og de bare ikke fik det gjort, fordi der er så mange ting at tage stilling til som ny forældre.

God respons fra forældre

Der har været fine tilbagemeldinger på brevet fra forældrene, fortæller Morten Vive:

- Det er taget vældigt, vældigt pænt imod. Vi har ikke hørt om en eneste, hvor det ikke har været velkomment. De forældre, der har henvendt sig til præsten, har sagt, at det var de meget glade for, at de havde modtaget brevet og også cd’en selvfølgelig. De har sagt, at det var ligesom en reminder, for selvfølgelig skulle de jo have døbt deres barn.

Dåbsprocenten er faktisk svagt stigende i Faxe sogn, men om det skyldes velkomstbrevet og gaven er ikke til at sige. Nu har Menighedsrådet besluttet at følge velkomsthilsnen op med et dåbstræ i kirken og en årlig festgudstjeneste for årets dåbsbørn, fortæller Morten Vive.