I ly af hvælvingerne i Kristkirken i København er der stillet havestole op, mens plakater fortæller, at nu kan du blive døbt. Lige nu, for der er ”drop ind”-dåb – og alle er velkomne. Inde i kirken er der en summen af forventninger, stærkt hjulpet på vej af de fotografer og journalister, der alle er mødt op for at se, hvad ”drop ind”-dåb er, og ikke mindst, hvad det kan. Mette Gramstrup, præsten bag ideen, står selv midt i kirken og fortæller, hvor meget hun glæder sig til dagen: ”Det er lidt ligesom juleaften”.

Jeg kan godt sige jer, at jeg har haft en af de bedste dage i mit liv Sognepræst Mette Gramstrup

Allerede inden ”drop ind”-dåbens officielle starttidspunkt kl. 15 er den første dåb bestilt. En kvinde går med en af præsterne op til kordegnen for at ordne det praktiske og få en dåbssamtale. Få minutter efter henvender en mand sig for at blive døbt. Han er kommet alene og ønsker ikke at tale med journalister eller blive fotograferet under sin dåb. Han sætter sig i kirken og venter tålmodigt på sin dåb. Han lader andre komme før ham i dåbskøen og sidder helt oppe ved døbefonten og er med til de første par dåb.

Om Drop ind-dåb

  • ”Drop ind”-dåb er et arrangement, hvor man kan møde op og blive døbt.
  • ”Drop ind”-dåb kræver ingen tilmelding, men de, der ønsker at blive døbt, skal selvfølgelig medbringe pas eller kørekort samt sit cpr.nr.
  • Man kan både have familie med og komme alene.
    Til arrangement afholdes også dåbssamtaler med de personer, der ønsker at blive døbt.
  • Efter dåben kan den døbte få sin dåbsattest med hjem.
  • ”Drop ind”-dåb har været brugt i den Norske Kirke siden 2015.

Efter klokken 15 kommer en lind strøm af mennesker, der gerne vil døbes eller som er med for at se pårørende blive døbt. En far og mor har taget deres 5 børn med for at få dem alle døbt, og da det bliver børnenes tur, sidder der flere dåbsgæster ved bænkerækkerne lige ved døbefonten. Det er ikke mennesker, som kender familien, men personer, som venter på, at de eller deres nærmeste skal døbes. Alligevel kigger ingen utålmodigt på armbåndsuret, selvom det tager tid at døbe en hel familie.  Alle, der sidder nær døbefonten, er opmærksomme på den igangværende dåb, og efter alle fem børn er døbt, velsigner præsten børnene, fotograferne, journalisterne og alle dem, som er til stede ved dåben. Det er et stemningsfuldt øjeblik, og alle i nærheden af døbefonten rejser sig og klapper.

Dåbsbørn har mange aldre

34 dåb bliver det til denne regnvejrsdag i september. 15 mænd og 19 kvinder. Alderen på de døbte spænder bredt fra 1 – 81 år, og de, der skal døbes, kommer fra Vesterbro, Dragør, Nordsjælland – og mange andre steder. De kommer både alene, med de nærmeste familiemedlemmer og med 10-20 dåbsgæster. Nogle er klædt på i det fine tøj, mens andre tydeligt kommer direkte fra arbejde.

Lige så forskellige som de døbte er, lige så forskellige er deres årsager til at blive døbt. Der er de unge piger og drenge, der snart skal konfirmeres. Der er den ældre herre, der gerne vil kunne begraves med sin kone, som er døbt. Der er forældre, der har været i tvivl, om deres barn skulle døbes ved fødslen, eller selv vælge ved konfirmationen. Der er de personer, der længe har ønsket at blive døbt, men som ikke har lyst til at stå foran en hel menighed om søndagen. Og der er mange, mange flere årsager til, at personerne i Kristkirken denne dag har valgt drop-in dåben.

Flere til 2. runde af Drop ind-dåb

51 blev døbt til "drop ind"-dåb d. 3. december 2017 i Eliaskirken på Vesterbro. Det var anden gang, at der blev holdt drop-ind dåb i en af Vesterbro Sogns kirker. 

Læs mere i en artikel fra Kirken i København

God stemning

Stemningen er afslappet og højtidlig i kirken, og der er plads til både smil og tårer. De døbte og dåbsgæsterne står rundt omkring, drikker kaffe og får en bid kage. Mange bliver i kirken efter deres dåb og ser med, når andre bliver døbt. Det gælder også familien med de fem børn, der føler sig hjemme. Den mindste kravler rundt på gulvet foran alteret, faderen går rundt med et barn på armen, og de resterende børn sidder ved alteret med lidt slik og juice. Tv2 News får et interview – og det giver nye kunder i butikken. Et forældrepar fortæller senere, at de er kommet, fordi de havde set indslaget i aftensnyhederne og besluttede, at nu var tid til at få deres yngste barn døbt.

Sognepræst Mette Gramstrup er glad og lettet, da den sidste dåb er vel overstået: - Jeg kan godt sige jer, at jeg har haft en af de bedste dage i mit liv, konstaterer hun.