I Frederiksholm kirke kan børn i alle aldre få lov til at bruge krop og sanser til at forstå bibelhistorier. Den sidste torsdag i måneden holder kirken nemlig “Bibeldetektiver”.

Bibeldetektiver er en børnegudstjeneste, hvor børnene skal på skattejagt i og uden for kirkens bygninger. Barto - et lille frækt tøjdyr - har gemt en masse ting og ledetråde, som passer til dagens bibelfortælling, og dem skal børnene ud at finde i forskellige hold. Der er hold for de helt små, de mellemstore og de store børn, og holdene får forskellige ruter. Når børnene vender tilbage, er der fortælling af bibelhistorien, salmer, fadervor og velsignelse. Og dagen slutter med aftensmad for børnene og deres voksne.

Tre gode råd

Vil I starte Bibeldetektiver op i jeres sogn? Helene Ferslev giver tre gode råd: 

1) I skal selv kunne gå med på legen og have en begejstring for bibelfortællingerne.

2) Brug nogle af de fortællinger, du som præst selv synes er spændende og som har gode symbolikker

2) Tænk lidt anderledes. Er historien Jonas i hvalfisken, kan I fx inddrage sjove elementer, man kan smage, fx salte fisk og tang. Og I kan skabe et rum, der minder lidt om bugen på en hvalfisk.

Ind under huden

Sognepræst i Sydhavn Sogn, Helene Ferslev, startede Bibeldetektiver op i 2013. Der kommer mellem 30 og 60 børn og deres voksne hver gang, og Helene Ferslev er ikke i tvivl om, at de får noget med sig hjem:

- Mange børn får ikke kristne fortællinger med sig - hverken i skolen eller hjemmefra. Det får de her. Ideen med Bibeldetektiverne er at få bibelhistorierne mere ind under huden på børn og forældre. Man skal bevæge sig og bruge krop og sanser. Vi bruger fx ting, man kan smage og lugte, og så snakker vi om betydningen af tingene i forhold til bibelhistorien. Det er en anden måde at opleve en bibelhistorie på, end hvis man sidder og lytter.

Det kræver dog sit at holde orden i det kaos, der nemt opstår, når så mange børn skal på skattejagt op og ned ad trapperne, ind i kirkens rum og ud i det fri. I Frederiksholm kirke er der altid en præst, en aktivitetsmedarbejder, en frivillig og en organist til stede, og kirketjeneren er involveret, for der er en del praktisk, der skal klares både før og efter. Og alle involverede skal være engagerede, mener Helene Ferslev:

- Det kræver, at man som præst, sognemedhjælper og organist er med på legen. At man kan lide at skabe børnevenlige rum, musisk og fortællemæssigt. Vi har også en frivillig med. Hun står for et af holdene og er med til at planlægge skattejagten. Bibeldetektiverne er vores spagettigudstjeneste, og det er en kirketjener og vores frivillige, der står for det praktiske med mad og oprydning.


Det bedste og det sværeste

Bibeldetektiverne har allerede været en del af kirkens tilbud til børnefamilierne i fem år. Der er sket ændringer, og i 2017 fik Bibeldetektiverne deres helt egen sang, som aktivitetsmedarbejder Stine Ovgaard står bag. Den synger deltagerne selvfølgelig også hver gang. Der er dog ikke planer om grundlæggende ændringer, for konceptet kan noget særligt, mener Helene Ferslev:

- Noget af det bedste er, at vi gør fortællingen til noget, man kan lege med og udforske, smage, lugte og høre. Det fungerer også, at vi bryder rammerne, så man ikke skal sidde stille på en kirkebænk. I stedet bruger vi fortællinger, sange og salmer, og børnene siger med og bruger kroppen, når vi siger velsignelsen og fader vor.

Til gengæld er der også udfordringer, som man skal være forberedt på, hvis man får lyst til at starte Bibeldetektiverne selv:

Det sværeste er at holde orden og få skabt en højtidelighed og en fornemmelse af, at det er en gudstjeneste og ikke bare en leg. Det er vigtigt, at man får skabt et rituelle rum, og så er det en udfordring at få fænget både børn og voksne fra start af, så de er med på legen, siger Helene Ferslev.