Bibelquiz til faddere

I Christians Kirke i København lavede den tidligere sognepræst Susanne Ivalo Rasmussen en lille humoristisk bibelquiz som en del af faddertiltalen. Hvis barnet fx fik et bibelsk navn, kunne quizzen handle om den bibelske person, som barnet blev ”opkaldt” efter. Quizzen kunne også handle om de ti bud eller skabelsesberetningen. Hvis dåben lå i en højtid, fx påsken, handlede spørgsmålene typisk om den. Fx om, hvad der skete på de forskellige påskedage.

Ideen med quizzen er ikke at udstille faddernes uvidenhed, men at inddrage fadderne i dåben og skabe opmærksomhed om vigtigheden af fadderens rolle. Derfor har Susanne Ivalo Rasmussen også altid haft tre valgmuligheder klar, hvis der var rådvilde miner hos fadderne. Og har fadderne ikke kunnet svare, er spørgsmålet gået videre til forældre eller menighed.

Børn hælder vand i døbefonten

I Vadum Kirke har præsten små glas med vand stående, som børnene i kirken kan være med til at hælde i døbefonten. I Ensted sogn er det søskende, der hjælper præsten med at hælde vand op i døbefonten.

Børn står ved døbefonden

I Ensted Sogn inviteres alle børn op til døbefonten for at overvære dåben.

Dåbsalbum

I Hune Sogn har kirken siden marts 2017 lavet en mappe med et foto af alle dåbsbørn og deres forældre, samt navne og dåbsdatoer. Billederne tages og lægges i mappen af frivillige og menighedsrådsmedlemmer.  Dåbsalbummet ligger i våbenhuset så alle kan se det. Det er til stor glæde for dåbsforældrene, der nogle uger efter dåben lige skal hen og bladre i albummet, når de er på vej til gudstjeneste. Hune er et lille sogn med godt 20 dåb hvert år, men menighedsrådet forventer, at de vil lave et nyt dåbsalbum for hvert år.

Dåbslys

I Gauerslund Sogn tændes et dåbslys inden dåben. Det slukkes igen senere i gudstjenesten under dåbssalmen: ”Fyldt af glæde over livets under”. Dåbsfamilierne får deres dåbslys med hjem. I sognet har de også lavet en lysestage af naturgren, som familierne får til at have lyset i.

I Raklev Sogn er det en af forældrene, der efter dåben tænder lyset, hvorpå der hænger et lille skilt med barnets navn og dåbsdag på.

I Ikast Sogn indgår der også et dåbslys i kirkens minikonfirmand-forløb. Lyset bruges til at tale om det dåbslys, som børnene har fået, hvis de er døbt i sognet.

Dåbstræ

I mange sogne har man tradition for et dåbstræ. Dåbsbarnets navn og eventuelt dåbsdag sættes på et æble, en engel, et blad eller andet, der placeres på et stål-, stof- eller naturtræ under dåben.

Læs mere om Dåbstræet i Vallensbæk her.

Flagallé

I Hune Sogn sætter man flag i kirkens flagallé, når der er dåb. Det roser dåbsgæsterne meget.

Forældre læser op under gudstjenesten

I Ensted Sogn er der næsten altid en særlig takkebøn med til dåben, som bliver læst op af en forælder eller en fadder til dåbsbarnet. Bønnen giver forældrene mulighed for at være en del af gudstjenesten og sige tak for barnet og bede for barnets videre live.

Det er sognepræst Anne-Mette Damkjær Larsen, der har skrevet bønnerne med inspiration fra Holger Lissners håndbog ”Bønner og Kollekter”, og dåbsfamilierne, dåbsgæsterne og menigheden har taget godt imod initiativet. Cirka 95 % af dåbsfamilierne vælger at læse en takkebøn op.

Anne-Mette Damkjær Larsen beskriver det som en intens oplevelse, der berører alle, når bønnen bliver læst op. Og så er det rart at høre bønner sagt med en anden stemme end præstens, mener hun.

Forældre vælger en salme til dåben

I Vadum kirke og i Fredens Kirke ved Viby Jylland vælger forældrene en salme, som synges under dåben. I Fredens Kirke vælger forældrene tit en salme, som bliver brugt til kirkens babysalmesang.